Wpływ czerwonego mięsa na nasz organizm

W zeszłym stuleciu mało kto mógł sobie pozwolić na zajadanie się czerwonym mięsem, było ono swojego rodzaju luksusem. W dzisiejszych czasach, kiedy ceny czerwonego mięsa są coraz niższe, a sytuacja materialna uległa dużej poprawie, każdy z nas zjada olbrzymie ilości czerwonego mięsa, które pochodzi z hodowli przemysłowych. Czerwone mięso spożywane w takich ilościach jest przyczyną wielu chorób jelit, schorzeń trawiennych jak również może sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Badania przeprowadzone przez naukowców, wykazały, że w krajach gdzie spożycie wołowiny wzrosło, zwiększyła się również ilość zdiagnozowanych przypadków zachorowań na nowotwór jelita grubego.

Czerwone mięso zawiera wirusy, które są odporne na obróbkę cieplną podczas której, wyzwalają się i atakują ściany jelit co powoduje ich rakowacenie. Dodatkowo mięso takie jak wołowina, gęsina, jagnięcina, konina, mięso kaczek i królików zawiera żelazo. Ale nie to dobre żelazo, które jest nam niezbędne do zdrowego funkcjonowania tylko złe żelazo tzw. hamowe. Jak wiemy, nowotwór powstaje na skutek uszkodzenia DNA. Żelazo hamowe  jest jednym z tych czynników, które to DNA uszkadza, umożliwiając atak komórkom rakowym.

Niegdyś, zwierzęta były hodowane na łączkach, żywiły się trawą, były dużo zdrowsze. Niestety dziś, rzeźnie i hodowcy starają się jak najszybciej utuczyć zwierzę, aby zwiększyć produkcję mięsa, a co za tym idzie sprzedaż. W związku z tym zwierzęta karmione są modyfikowanymi mieszankami, antybiotykami, zbożem oraz innymi sztucznymi pokarmami. Zwierzęta przetrzymywane są w tragicznych warunkach co potęguje choroby oraz ich rozprzestrzenianie się.

Spożywanie czerwonego mięsa nie tylko powoduje choroby nowotworowe, ale również cukrzycę, miażdżycę, choroby serca, sprzyja rozwojowi choroby Altzheimera.

Podsumowując, nikt nie twierdzi, że nie mamy spożywać mięsa czerwonego, ale dobrze byłoby ograniczyć jego spożywanie. Lepiej jest oprzeć swoją dietę na zdrowych warzywach, a mięso traktować jako dodatek – nie odwrotnie.