Znaczenie tłuszczów

Liczne przeprowadzone badania wykazały silny związek pomiędzy dużą ilością spożywania tłuszczów a występowaniem nowotworów. Udowodniono, że dieta wysokotłuszczowa przyczynia się do zwiększonej zachorowalności na raka piersi.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia widzi wiele dobroczynnych antynowotworowych właściwości płynących ze spożywania nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Spożywanie ryb bogatych w te związki może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty i raka piersi. Kwasy te zapobiegają powstawaniu nowych naczyń krwionośnych, niezbędnych do rozwoju guza.

Niektóre komórki rakowe potrzebują tłuszczu do swojego rozwoju. Badania przeprowadzone na myszach pokazują, że rozprzestrzenianie się nowotworu jamy ustnej odbywa się za pośrednictwem kwasów tłuszczowych, np. kwasie palmitynowym, który jest powszechnie stosowany w gospodarstwach domowych. Badacze stworzyli hipotezę, że niektóre chore komórki przerzutowe nie mogą działać bez dostępności kwasów tłuszczowych. Doświadczenia prowadzone są również na komórkach ludzkich, jednak na dzień dzisiejszy nie znamy jeszcze wyników przeprowadzonych badań.

Według prof. Salvador Aznar Benitah występujące w organizmach białko CD36 pomaga dostarczać komórkom tłuszcze z otaczającego środowiska. To może stać się czynnikiem sprzyjającym tworzeniu się przerzutów. Okazuje się równocześnie, że stosowanie przeciwciał blokujących białko CD36 pozwala zablokować te przemiany.

Profesor wraz ze swoimi naukowcami bada tę zależność na komórkach ludzkich.

Na podstawie badań oraz przeprowadzonej analizy wynika, że tłuszcz mlekowy może wykazywać działanie profilaktyczne, antynowotworowe. Kwasy te oraz inne związki zawarte w tłuszczu mlekowym jak koenzym Q10, lipidy eterowe czy kwas wakcenowy wykazują właściwości antyoksydacyjne i immunostymulujące mające znaczenie w profilaktyce  antynowotworowej. Działanie antykancerogennie wykazuje również kwas linolowy CLA. Działanie to jest najprawdopodobniej skutkiem dużej aktywności antyoksydacyjnej.