Antynowotworowa moc: Żurawina

Naukowcy z University of Massachusetts Dartmouth w Stanach Zjednoczonych zauważyli, że u gryzoni chorych na raka jelita grubego ekstrakt z żurawiny nie tylko hamuje rozwój komórek nowotworowych, ale również znacząco wpływa na zmniejszenie wielkości guzów.
Z niektórych przeprowadzonych badań wynika, że żurawina podnosi poziom przeciwutleniaczy nawet o 120%, zapobiegając jednocześnie chorobom nowotworowym.
Badania przeprowadzone przez Sun i Liu wykazały, że ekstrakt z żurawiny hamuje wzrost komórek rakowych piersi u kobiet, natomiast Ferguson i Wsp. zauważyli zahamowanie wzrostu raka prostaty poprzez związki bioaktywne żuraw tej rośliny.
Naukowcy z Uniwersytetu Rutgers udowodnili, że związki zawarte w żurawinie spowalniają podziały komórek nowotworowych jajnika.
Naukowcy z Uniwersytetu w Ontario przeprowadzili badanie, w którym eksperymentalna grupa osób otrzymywała dietę bogatą w żurawinę. Wyniki przeprowadzonego doświadczenia pokazały, że liczba komórek raka piersi uległa zmniejszeniu, a sam guz rozwijał się znacznie wolniej.
Żurawina jest bogata w wit. C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, A, E, K. Zawiera również: mangan, fosfor i potas.
Według badań, które zostały opublikowane w Journal of the American Dental Association żurawina pozytywnie wpływa na niektóre bakterie pojawiające się w jamie ustnej, które odpowiadają m.in. za powstawanie płytki nazębnej oraz chorób przyzębia.
Dr Joe Vinson z Uniwersytetu w Scranton uważa, że żurawina poprzez bogate źródło antyoksydantów może mieć duży wpływ w zapobieganiu czy nawet we wspomaganiu leczenia nowotworów i chorób serca.
Badacze z Uniwersytetu McGill w Montrealu i INRS-Institut Armand-Frappier w Laval wykazali, że żurawina w starciu z infekcjami bakteryjnymi zapobiega komunikacji między mikroorganizmami blokując rozwój choroby. Przeprowadzone badania mogą wspomóc w walce z odpornością na antybiotyki.
Doktor Camesano wraz z Worcester Polytechnic Institute w przeprowadzonym badaniu na grupie osób pijących koktajl z soku z żurawiny wykazali, że żurawina zapobiega przyklejaniu się do siebie bakterii E.coli przez co bakterie można łatwiej wypłukać i usunąć z dróg moczowych.
Naukowcy pod kierownictwem J.Avorna z Harvardu przeprowadzili badanie na grupie 153 kobiet, połowa z nich piła sok żurawinowy każdego dnia przez pół roku. Badacze dowiedli, że kobiety, które spożywały sok miały o 58% niższy poziom bakterii w porównaniu do kobiet, które nie spożywały żurawiny w ogóle.
Amerykańscy naukowcy zaobserwowali, że chemioterapeutyki stosowane w chemioterapii raka jajnika wraz z ekstraktem z żurawiny wykazały nawet 6-krotnie większą skuteczność w zabijaniu chorych komórek.
Jeffrey Blumberg z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Tufts University odkryli, że związki zawarte w żurawinie wykazują potencjał w zwiększaniu mikrobiomu jelit oraz wpływają korzystnie na układ krążenia oraz na układ immunologiczny. Owoc ten może również pomóc w regulacji ciśnienia krwi czy poziomu lipidów we krwi.

Powyższy artykuł stanowi jedynie poradę. Nie może zastąpić wizyty u lekarza.