Antynowotworowa moc: Sulforafan

Na podstawie informacji podanych w Dental Tribune, naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badania, z których wynika, że sulforafan zawarty m.in. w brokułach może zapobiegać nowotworom jamy ustnej i gardła.

Według badań opublikowanych w Cancer Prevention Research codzienne spożywanie brokuł hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za owrzodzenie żołądka, które w konsekwencji może prowadzić do powstania nowotworu.
Sulforafan zawarty w brokułach jest silnym związkiem bakteriobójczym działającym jak antybiotyk.
Dr Jed Fahey z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore uważa, że dzięki temu że kiełki brokuł redukują poziom zakażenia H.pylori, mogą również zmniejszać ryzyko wystąpienia zakażenia żołądka, wrzodów oraz co za tym idzie- nowotworów.

Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu wykazali, że substancje aktywne zawarte w brokułach mogą wzmocnić działanie środków chemioterapeutycznych. Przykładem może być doświadczenie przeprowadzone na jajkach kurzych, które zostały potraktowane ludzkim rakiem trzustki. Ponieważ jajo ma naczynia krwionośne, guzy na nim rozwijają się bardzo szybko. Jajo potraktowane chemioterapeutykami oraz kiełkami brokułów wykazało zmniejszenie się guzów już w kilka dni.
Jeżeli chodzi o doświadczenie przeprowadzone na myszach, chemioterapia połączona z zastosowaniem sulforafanu zawartego w brokułach spowodowała całkowite zahamowanie nowotworu oraz rozsiewanie go w innych narządach.
Natomiast u pacjentów z rakiem prostaty, którzy codziennie spożywali brokuły zaobserwowano zmniejszenie rozsiania guza nawet o 50%.

Dr Talalay wspólnie z innymi naukowcami zauważyli, że sulforafan zawarty w brokułach pomaga aktywować komórki immunologiczne, zwane limfocytami T pomocnicznymi. Sulforafan może również detoksykować substancje rakotwórcze w wątrobie, np. narkotyki, spaliny czy dym papierosowy.

Wyniki badania opublikowane w Cancer Journal przez naukowców z Graduate School of Agriculture w Tokio pokazały, że sulforafan może blokować rozwój czerniaka

Naukowcy z World Cancer Research Fund dzięki szeregom badań z udziałem ludzi oraz zwierząt, udowodnili że warzywa krzyżowe np. brokuły czy kalafior obniżają ryzyko zachorowania na raka gardła, żołądka, płuc, trzustki czy jelita grubego.

Rezultaty przeprowadzonych dotychczas badań wykazują mechanizmy działania przeciwnowotworowego sulforafanu. Związek ten ma coraz większe znaczenie w wykorzystaniu go w chemioprewencji pierwotnej. Pozytywne wyniki badań in vitro na zwierzętach potwierdziły jego zdolności do indukowania enzymów detoksykacyjnych, zapobiega również uszkodzeniom DNA indykowanym chemicznie.

Naukowcy z Roswell Park Cancer Institute w Bufallo przeprowadzili badania na osobach nałogowo palących papierosy oraz na osobach chorych na raka płuc. Doświadczenie wykazało, że u palaczy jedzenie warzyw kapustnych takich jak brokuły czy kalafior obniżało ryzyko wystąpienia raka płuc o 20-55%. Badanie wykazało również, że dieta bogata w brokuły oraz inne warzywa kapustne chroniła przede wszystkim przed rakiem drobnokomórkowym oraz płaskonabłonkowym płuc.

Według badań przeprowadzonych na Unicersity of Michigan Comprehensive Cancer, myszy którym wstrzykiwano codziennie sulforafan, komórki macierzyste raka sutka zostały wyeliminowane. W konsekwencji komórki pobrane z guza i przeszczepione innym myszom nie prowadziły do rozwoju nowotworu.

Brokuły oprócz tego, że mają bardzo mało kalorii, są jednym z najzdrowszych warzyw.
Zawierają witaminy, takie jak: A, B1, B2, B3, wit. C, jak również: fosfor, wapń, żelazo, selen, potas i magnez.
Zawartość witaminy C w brokułach jest większa niż w cytrusach. Witamina A odpowiada za dobre funkcjonowanie wzroku, natomiast dzięki witaminie K dbamy o prawidłową krzepliwość krwi.

Powyższy artykuł stanowi jedynie poradę. Nie może zastąpić wizyty u lekarza.