Antynowotworowa moc: Kurkumina

Kurkumina jest związkiem uzyskiwanym z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa)
Kurkumina jako związek aktywny występujący w kurkumie jest najczęstszym przedmiotem badań wśród naturalnych produktów pochodzenia roślinnego.
Oprócz właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwgrzybicznych czy oczyszczających, udowodniono jest działanie antynowotworowe. Kurkumina jako jeden z najsilniej działających związków antyrakowych, najlepiej działa w połączeniu z pieprzem lub/i papryką. Naukowcy z Uniwersytetu z Michigan odkryli, iż połączenie kurkumy z pieprzem nie tylko działa profilaktycznie na raka piersi, ale również może wspomóc leczenie kobiet chorujących na ten nowotwór.

Wstępne leczenie kurkuminą w przypadku kobiet chorych na nowotwory jajników, powoduje że komórki rakowe są bardziej podatne na chemio- i radioterapię- wykazał zespół z Sanford Research i Uniwersytetu Południowej Dakoty pod kierownictwem Subhash Chauhan i Meena Jaggi.
W doświadczeniu z 2008 roku przeprowadzonym przez Cancer Prevention Research wykazano, że kurkumina zawarta w kurkumie hamuje ruchliwość komórek raka piersi oraz uodpornia na przerzuty.
W przypadku raka trzustki i płuc, badanie które zostało opisane w Molecular Pharmacology dowiodło hamowanie komórek rakowych trzustki oraz przyśpieszenie śmierci komórek raka płuc poprzez silne działanie kurkuminy.

Na podstawie danych z University of Texas M.D. Anderson Cancer Center kurkumina blokuje szlaki biologiczne konieczne dla rozwoju nowotworów. Oprócz niszczenia komórek nowotworowych, kurkumina blokuje przekształcanie się zdrowych komórek w komórki rakowe.
Badania naukowców UCLA stwierdziły, że zażywanie kurkumy w odpowiedniej dawce może zapobiec rakotwórczym mutacjom DNA. Wykazano również, że kurkumina wyszukuje złośliwe komórki i zabija je równocześnie omijając zdrowe komórki, w konsekwencji czego nie wywołuje niepożądanych efektów ubocznych.
W badaniu na grupie 21 osób, które zachorowały na nowotwory głowy i szyi, przeprowadzono testy, które miały za zadanie ocenę działania antynowotworowego kurkuminy. U osób, które spożywały kurkuminę codziennie wykazano, iż substancja ta blokuje działanie enzymu odpowiedzialnego za rozprzestrzenianie się i narastanie komórek rakowych.
Według uczonych z Centrum Badań nad Rakiem w Houston, osoby spożywające kurkuminę codziennie- 10 razy rzadziej zapadają na nowotwory nerek, 8 razy rzadziej na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi.

Według badań odnalezionych przez Dr David Servan-Schreiber, który sam cierpiał na raka mózgu, kurkumina w połączeniu z chemioterapią powoduje lepsze jej oddziaływanie na chore komórki np. komórki glejaka.

Działanie antykancerogenne kurkuminy zauważono również u myszy i szczurów, które były indukowane kancerogenami. Kurkumina była stosowana w ich diecie lub aplikowana na skórę. Związek ten spowodował znaczącą redukcję powstawania guzów skóry oraz hamował kancerogenezę w wątrobie.
Przeciwnowotworowe działanie kurkuminy odbywa się poprzez indukcję śmierci komórkowej oraz hamowanie proliferacji. Kurkumina również zapobiega przerzutom oraz hamuje angiogenezę.
Wpływ kurkuminy zastosowanej na raka prostaty u myszy spowodował znaczące zahamowanie wzrostu komórek rakowych oraz spadek aktywności MMP-2 i MMP-9. Natomiast u myszy, u których przeszczepiono komórki nowotworowe piersi człowieka, kurkumina zahamowała przerzuty do płuc oraz syntezę MMP-9, COX-2 oraz VEGF. Badania in vivo, które zostały przeprowadzone na gryzoniach ujawniły, że kurkumina może indukować śmierć komórek nowotworowych.

Wykazano również, że u myszy, w którym wszczepiono raka okrężnicy, kurkumina spowodowała znaczący spadek masy guza oraz zahamowanie angiogenezy w jego otoczeniu.
Oprócz właściwości antynowotworowych kurkumina posiada właściwości przeciwzapalne. Zgodnie z wynikami badań naukowych, stany zapalne są początkowym stadium prowadzącym do wielu chorób, m.in.: nowotworów, chorób płuc, chorób sercowo-naczyniowych jak również choroby Alzheimera czy cukrzycy.
Antyoksydacyjne działanie kurkuminy neutralizuje i blokuje działanie wolnych rodników, która jak wiadomo są odpowiedzialne za starzenie się skóry.
Kurkumina poprawia funkcjonowanie mózgu jak również zmniejsza ryzyko jego chorób. Zdaniem naukowców związek ten może być pomocny w usuwaniu w mózgu splotów nieprawidłowego białka (płytki amyloidu), które jest odpowiedzialne za demencję oraz chorobę Alzheimera.

Naukowcy z Oregon State University w USA oraz uniwersytetu w Kopenhadze przeprowadzili badania, w których odkryli, że kurkumina w niewielkim , ale widocznym stopniu może podnieść poziom peptydu (CAMP), który pomaga zapobiec infekcjom grzybiczym, wirusowym oraz bakteryjnym.
Kurkuma ma również zastosowanie w kosmetyce. Służy m.in. do barwienia podkładów czy szminek. Z kurkumy można również przygotować maseczkę, która ma właściwości antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Maseczka sprawdza się dla cery tłustej, sprawdzona również w walce z przebarwieniami.

Artykuł ma charakter popularno-naukowy. Nie stanowi porady medycznej, nie zastępuje konsultacji lekarskiej. Przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Powyższy artykuł stanowi jedynie poradę. Nie może zastąpić wizyty u lekarza.