Antynowotworowa moc: Likopen

Aby pokonać raka lub też skutecznie się przed nim bronić warto skorzystać z produktów, które tak naprawdę dostępne są w każdej lodówce, są tanie, a jednocześnie w wielu przypadkach naprawdę smaczne.

Okazuje się, że częste spożywanie pomidorów (a także innych czerwonych owoców czy też warzyw) oraz przetworów z niego wykonanych może mieć naprawdę dobroczynny wpływ na ludzki organizm na wielu polach, a przy tym chronić przed rakiem oraz wspomagać jego leczenie. Wszystko dzięki jednemu ze składników, który znajduje się w tego typu produktach, a który jednocześnie sprawia, że ludzki organizm może funkcjonować o wiele lepiej.

Likopen, gdyż to właśnie o tej substancji mowa, to naturalny barwnik należący do rodziny karotenoidów. Jako że nie jest on wytwarzany przez ludzki organizm, musimy go przyjmować wraz z pokarmem. A warto, gdyż jest on niezwykle ważnym elementem naszego systemu immunologicznego i ma zastosowanie zarówno w profilaktyce jak i leczeniu wielu chorób. Co więcej, pierwsze badania, które wskazały, że likopen może mieć na nas tak dobry wpływ pojawiły się już pięćdziesiąt lat temu i od tego czasu wiedza na jego temat cały czas jest pogłębiana. W efekcie o tej substancji wiemy coraz więcej, dzięki czemu każdy może wzmocnić swój organizm i bronić się przed wieloma chorobami, a jednocześnie wspomagać leczenie schorzeń, na które już cierpi.

Warto zacząć przede wszystkim od tego, w jakich produktach można znaleźć tę dobroczynną substancję. Jako że jest to pomarańczowo-czerwony barwnik, występuje przede wszystkim w owocach oraz warzywach właśnie tego koloru. Największa jego ilość znajduje się w pomidorach oraz produktach będących ich przetworami, jak keczup czy choćby koncentrat pomidorowy. W tym miejscu należy zaznaczyć, że to właśnie produkty przetworzone, a nie same pomidory mają większą zawartość likopenu, a im większa ilość choćby koncentratu w keczupie, tym również jest w nim więcej likopenu (nie jest to zależne od ilości pomidorów). Jeśli chcemy uwzględnić tę substancję w naszym codziennym życiu, warto również zadbać, aby w diecie pojawiły się sosy czy zupy pomidorowe, gdyż likopen jest bardzo dobrze wchłaniany po podgrzaniu. Dodatkowo, jego przyswajalność zwiększa się także w towarzystwie różnego typu tłuszczy, można go więc podawać choćby z oliwą z oliwek. Poza pomidorami i ich przetworami, likopen obecny jest również, choć w mniejszej ilości, w arbuzach, paprykach, owocach dzikiej róży, czerwonych grejpfrutach oraz czerwonej gujawie, a także w śladowej ilości w papajach czy morelach. Warto również wspomnieć, że substancja ta dodawana jest także do żywności – na opakowaniach oznaczana jest symbolem E160d. Pod postacią tego naturalnego barwnika możemy ją znaleźć między innymi w lodach spożywczych, wyrobach cukierniczych oraz ciastkarskich, różnego typu sosach, kandyzowanych owocach oraz warzywach, winach owocowych czy też w zupach oraz musztardach.

Skoro wiemy już, gdzie należy szukać likopenu, warto skupić się na tym, w jaki sposób może nam on pomóc. Jego największą zaletą jest usuwanie z ludzkiego organizmu wolnych rodników. Powodują one nie tylko starzenie się, ale także mogą być przyczyną raka czy miażdżycy i związanych z nimi chorób. Są to niesparowane atomy tlenu, które w poszukiwaniu pary niszczą niestety inne atomy, na przykład białka. Ich namnażanie wzrasta wraz z paleniem papierosów, ale także wdychaniem spalin, przedłużającym się stresem, długim opalaniem się, a nawet intensywnym treningiem. Dlatego też ważne jest, aby usunąć z organizmu tyle wolnych rodników, ile jest to możliwe.

Badania potwierdzają, że dzięki zażywaniu likopenu można uniknąć między innymi raka prostaty. 34% – o tyle zmniejszało się prawdopodobieństwo zachorowania na tę chorobę u mężczyzn, którzy spożywali produkty zawierające tę substancję tygodniowo przynajmniej dziesięć razy. Z kolei ryzyko zachorowania zmniejsza się o 20% przy zjedzeniu od czterech do siedmiu dań tego typu tygodniowo. W przypadku kobiet narażonych z kolei na raka szyjki macicy wysoki poziom likopenu we krwi może sprawić, że będą mieć pięciokrotnie mniejsze szanse na zachorowanie.

Likopen wykazuje się skutecznością również w przypadku innych rodzajów nowotworów. Wykonane w ciągu ostatnich lat obserwacje pokazują, że aż o 60% zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka jelita grubego lub odbytnicy u osób, które dziennie spożywają 30mg likopenu. Jest również uznany jako cenny element profilaktyki raka płuc, układu pokarmowego czy choćby białaczki.

Substancja ta stanowi również ważny element w profilaktyce takich schorzeń jak udar, zawał czy też wiele innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzięki niemu rozszerzają się naczynia krwionośne, a także zahamowana jest synteza „złego” cholesterolu. Co więcej, likopen poprawia również gęstość mineralną kości, dzięki czemu zapobiega zachorowaniu na osteoporozę. Dodatkowo, korzystnie wpływa również na kondycję skóry. Opóźnia proces jej starzenia, a jednocześnie uodparnia na szkodliwe działanie promieni UVA oraz UVB, w efekcie czego możliwe jest zapobieganie wystąpienia raka skóry. Dzięki spożywaniu likopenu skóra staje się również gładsza i pojawia się na niej mniej zmarszczek.

Ilość likopenu jaką warto jest przyjmować różni się w zależności od tego, czy chcemy zapobiegać danej chorobie, czy też ją leczyć. W przypadku profilaktyki warto jest spożywać od 12 do 15mg tej substancji na dobę. Z kolei jeżeli przyjmujemy go w celach już terapeutycznych, należy zażywać 30mg w ciągu doby. Podkreśla się jednak jak ważne jest, aby przyjmować go regularnie. Aktualnie w Polsce możliwy jest również zakup napoju zawierającego właśnie taką ilość likopenu. Co warto zaznaczyć, jest on całkowicie przyswajalny przez ludzki organizm oraz stanowi bardzo dobre źródło naturalnych przeciwutleniaczy.

Wzbogacając swoją dietę w likopen możemy sprawić, że będziemy czuć się o wiele lepiej na co dzień, a jednocześnie będziemy mieć większą szansę na uniknięcie takich poważnych chorób, jak różnego typu nowotwory, udary czy zawały serca. Co ważne, substancję tę możemy dostarczyć do organizmu spożywając produkty naturalne i dodatkowo smaczne. Jest to bardzo łatwy sposób na poprawienie jakości swojego życia, a być może nawet uchronienie się przed schorzeniami, jakie spotykają w dzisiejszych czasach tysiące osób.