Antynowotworowa moc: Owoce cytrusowe

Faktu, że jedzenie owoców oraz warzyw jest zdrowe i korzystne dla rozwoju organizmu uczymy się już od najmłodszych lat. Powinniśmy ich spożywać jak najwięcej ze względu na wysoką zawartość witamin oraz minerałów niezbędnych w codziennym funkcjonowaniu.

Jak się jednak okazuje, niektóre z gatunków owoców nie tylko sprawdzają się choćby przy podnoszeniu odporności organizmu, ale także mogą nas uchronić nawet przed tak poważnymi chorobami jak rak. Badania udowadniają, że składniki zawarte w cytrusach mają dużą antynowotworową moc.

Ogólnie wymienia się kilka podstawowych substancji, które występują w cytrusach, a jednocześnie mają właściwości przeciwnowotworowe. Należą do nich miedzy innymi:

  • D-limonem – należy do grupy monoterpenów. Dzięki niemu możliwe jest zapobiegnięcie powstania aktywnych postaci onkogenów. Znajdziemy go w skórce owoców cytrusowych, dlatego też warto dodawać ją do przygotowywanych przez nas potraw.
  • hesperydyna – jest związkiem z grupy polifenoli. Ma właściwości przeciwzapalne, a więc również w efekcie przeciwnowotworowe. Dodatkowo, wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza ich przepuszczalność.

Właśnie tego typu substancje z grupy terpenów oraz polifenoli mogą zmniejszyć wielkość guzów i wpłynąć na rozwój komórek nowotworowych. Warto jednak przyjrzeć się, jakie antynowotworowe substancje znajdują się z poszczególnych rodzajach owoców cytrusowych.

Do jednych z najbardziej popularnych cytrusów należy cytryna. Jednak ten żółty owoc jest nie tylko bogatym źródłem witaminy C, ale kryje w sobie również wiele innych przydatnych właściwości. Przede wszystkim, w jej składzie znajdziemy również potas, magnez, trochę wapnia, a także witaminę P, która ułatwia przyswajanie witaminy C. Dlatego właśnie cytryna jest bardzo często używana w przypadku przeziębień, przy kaszlu oraz bólach w gardle. Co więcej, obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi oraz powstawania krwotoków. Dodatkowo, obniża także poziom cholesterolu, co ma szczególne znaczenie w dzisiejszych czasach, gdyż z powodu złej diety coraz więcej osób musi zmierzyć się również z tym problemem.

Innym niezwykle znanym, a przy tym lubianym owocem cytrusowym jest pomarańcza. Przede wszystkim, posiada około sześćdziesiąt wspomnianych już wcześniej polifenoli oraz terpenów. Co więcej, wskazuje się, że osoby, które często spożywają pomarańcze oraz inne owoce cytrusowe mają mniejsze szanse zachorowania na raka. Warto także dodać, że pomarańcze zawierają w sobie, prócz oczywiście witaminy C, również błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także beta-karoten. Nawet zapach tych owoców ma na człowieka kojący wpływ. Dlatego też, dla własnego zdrowia, warto sięgać po ten pyszny, soczysty, a jednocześnie korzystnie wpływający na nasze zdrowie cytrus.

W Polsce równie dużą popularnością szczególnie w okresie świątecznym cieszą się mandarynki. Wiele osób to właśnie zapach tego owocu kojarzy z atmosferą Bożego Narodzenia, ciepłem rodzinnego domu oraz spokojem i radością. Warto zatem wiedzieć o tym, że mają one również właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko dzięki znajdującemu się w skórce mandarynki związkowi salvesterol Q40. Właśnie ta substancja jest wskazywana jako pomocna przy zwalczaniu komórek rakowych, szczególnie w przypadkach nowotworów wątroby. Co warto również zaznaczyć, w jej składzie znajdziemy choćby wapń, potas, fosfor, żelazo czy magnez, a także witaminy C, A, E i z grupy B. Co oczywiste w przypadku cytrusów, mandarynkę należy spożywać w celu wzmocnienia układu odpornościowego. To jednak nie jest jej jedyna zaleta. Ten smaczny owoc o fantastycznym zapachu może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby kardiologiczne, a dodatkowo poleca się go dla osób cierpiących na cukrzycę typu drugiego.

Do kolejnych cytrusów cieszących się w Polsce sporą popularnością należą grejpfruty. Co warto na początku zaznaczyć, właśnie te owoce są niskokaloryczne i ułatwiają spalanie tłuszczów, a więc w efekcie świetnie nadają się dla osób, które chcą dbać o swoją figurę. Jednocześnie są wskazane dla cukrzyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny. Zaledwie jeden owoc wystarcza, aby dostarczyć do swojego organizmu dawkę witaminy C wynoszącą więcej niż zalecane dzienne zapotrzebowanie, a także jedną trzecią prowitaminy A. W skład grejpfruta wchodzi również potas oraz witaminy z grupy B. Co jednak ważne w profilaktyce nowotworów, zawierają one również, a szczególnie ich czerwona odmiana, karotenoidy oraz likopen. Jako silne przeciwutleniacze, mogą one chronić przez rakiem, ale także miażdżycą. Dodatkowym atutem grejpfrutów jest obniżanie ciśnienia oraz poziomu cholesterolu. W efekcie mówi się, że owoce te przedłużają młodość organizmu.

Owoce cytrusowe można spożywać również w innych postaciach. Często na półkach sklepowych spotkamy się z sokami czy nektarami przygotowywanymi w owoców cytrusowych oraz wielu innych. Co warto zaznaczyć, w przypadku tych drugich produktów zawartość owoców w napoju może się różnić w zależności od gatunku. W przypadku owoców cytrusowych musi ona wynosić przynajmniej 50%. Dodatkowo, ostatnio popularność zdobywają również smoothies stworzone z owoców oraz przecierów owocowych z dodatkiem miąższu. One również wykazują się pozytywnym wpływem na nasz organizm głównie dzięki zawartości błonnika pokarmowego. W tym momencie należy jednak przestrzec przed spożywaniem soku grejpfrutowego do popijania leków, gdyż w efekcie lek nie jest metabolizowany i jego stężenie we krwi wzrasta. Również inne cytrusy mogą mieć wpływ na metabolizm niektórych leków. Dlatego też będąc w trakcie terapii lekowej warto zapytać lekarza, czy możemy sobie pozwolić na spożywanie tych owoców. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, warto zachować czterogodzinny odstęp pomiędzy zażyciem leku a spożyciem soku, szczególnie jeśli jest to sok grejpfrutowy.

Cytrusy to owoce niezwykle zdrowe, mające w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Mogą wpłynąć pozytywnie na ludzki organizm, a także na stan psychiczny, gdyż nawet ich aromat w wielu przypadkach ma działanie antydepresyjne oraz relaksujące. Jak widać wyżej, często mają również działanie antynowotworowe. Warto je spożywać szczególnie w postaci surowej oraz świeżo wyciskanych soków, gdyż zachowują wtedy pełnię swoich wartości odżywczych.